10 Kelebihan Great Eastern Medical Card Yang Menguntungkan Pengguna

Share:
great eastern medical card

Great Eastern Medical Card mempunyai banyak kelebihan yang unik. Antaranya Great Eeastern Medical Card mampu memberikan perlindungan jangka panjang kepada pengguna dan berpotensi menyediakan cash value yang tinggi. Perkara ini adalah antara rules of thumb saya ketika menyediakan pelan takaful terbaik kepada client dan bakal client. Saya ada kongsikan rules of thumb ini dalam artikel 3 Ciri Medical Card Terbaik Yang Anda Wajib Tahu. Di artikel ini, saya sertakan contoh pelan takaful untuk prospek bernama Nuraini Binti Zakaria sebagai case study Great  Eastern Medical Card. Dibawah adalah butiran mengenai beliau:-

 • Nama: Nuraini Binti Zakaria
 • Umur: 29 tahun
 • Profesion: Eksekutif Bank
 • Tabiat merokok: Tidak
 • Pendapatan: RM5,000.00/bulan
Baik, dengan maklumat ini, saya sediakan pelan takaful terbaik untuk melindungi beliau sekiranya ditakdirkan memerlukan rawatan perubatan.

Ringkasan Great Eastern Medical Card untuk Cik Nuraini

Maksud Kod Dalam Jadual di atas:
 1. Death/TPD : Manfaat jika client kematian atau hilang upaya kekal
 2. CIBR : Manfaat jika client menghidap salah satu dari 36 penyakit kritikal
 3. EPCC : Terima dana dengan segera jika client menghidap salah satu dari 36 penyakit kritikal
 4. i-M200 : Great Eastern Medical card untuk kegunaan client
 5. i-MP200 : Rider menambahkan manfaat Great Eastern Takaful Medical Card
 6. i-MO120K : Rider meningkatkan jumlah perlindungan Great Eastern Medical Card 10x ganda
 7. i-HB : Elaun harian yang dinikmati client sekiranya warded di hospital
 8. i-CABX : Manfaat untuk client jika terlibat dalam kemalangan
 9. i-PP : Caruman jadi percuma jika client menghidap salah 1 penyakit kritikal atau hilang upaya kekal
 10. Bonus: Car assistant Programme 

Sekarang mari kita ulas satu-satu kesemua 10 kelebihan takaful di Great Eastern Takaful.

Huraian Kelebihan Great Eastern Medical Card untuk Cik Nuraini

 1. Death/TPD
  • Berdasarkan ringkasan yang saya kongsi diatas, Great Eastern akan membayar pampasan sebanyak RM100,000.00 kepada client jika dia hilang upaya. Wang berkenaan boleh digunaan oleh beliau untuk apa sahaja tujuan. Sekiranya beliau meninggal dunia, wang itu akan diterima waris yang telah beliau setuju ketika menyertai pelan takaful terbaik ini.
 2. CIBR + EPCC
  • CIBR dan EPCC rider yang saling berkait. CIBR adalah manfaat untuk client menerima wang pampasan dari jumlah RM30,000.00 jika doktor sahkan client menghidap salah satu dari 36 penyakit kritikal. EPCC pula membantu client menerima wang pampasan berkenaan walaupun doktor hanya mengesahkan penyakit kritikal baru early stage. Sama juga, wang pampasan ini boleh digunakan client untuk apa-apa tujuan.
 3. i-M200 + i-MP200 + i-MO120K
  • i-M200, i-MP200, dan i-MO120K juga merupakan manfaat yang berkait satu sama lain. i-M200 merupakan Great Eastern Medical Card yang memberikan jumlah perlindungan maksima RM120,000.00 setahun kepada Cik Noraini! Dan beliau layak warded di dalam bilik yang berharga MAKSIMA RM200.00/malam. 
  • i-MP200 pula rider yang bertujuan memaksimakan kad perubatan i-M200 tadi. Ia memanjangkan tempoh perlindungan post-hospitalization dari 90 hari ke 180 hari. Sekiranya client meninggal akibat kemalangan, pampasan kematian akan ditambah lagi sebanyak RM15,000. Paling penting, had Room & Board maksima RM200/malam tu akan meningkat 10% setiap 3 tahun. sebagai contoh
   • tahun 2017, had Room & Board sebanyak RM200
   • tahun 2021, had Room & Board sebanyak RM220
   • tahun 2015, had Room & Board sebanyak RM240
  • Kenaikan 10% ini akan berlanjutan sehingga jumlah Room & Board adalah 100% dari  jumlah Room & Board yang asal. Bermaksud maksima RM400/malam. Dengan kenaikan seperti ini, Room & Board anda dijangka akan relevan hingga masa akan datang.
  • Persoalan sekarang, jumlah Room & Board dijangka relevan dengan kenaikan 10%. Tapi adakah jumlah coverage medical card RM120,000 untuk puan ni relevan pada masa akan datang? disini i-MO120K memainkan peranan. 
  • i-MO120K ini meningkatkan had Great Eastern Medical  Card dari RM120,000.00 kepada RM1,200,000.00. Dari 120 ribu ke 1.2 juta. Jadi, dengan jumlah perlindungan yang meningkat 10 kali ganda ini, dijangkakan mampu melindungi anda hingga masa akan datang walaupun 20 ke 30 tahun lagi.
 4. i-HB 
  • Ini pula ialah elaun yang diterima Cik Nuraini jika warded ke dalam hospital. Oleh kerana gaji beliau RM5,000.00 maka saya sediakan kepada beliau RM170/hari. Jika beliau admit di dalam wad selama sebulan @ 30 hari, maka RM170x30=RM5,100.00. Jadi, jika beliau tidak bekerja selama sebulan, pendapatan bulanan beliau masih kekal. :)
 5.  i-CABX
  • Ini pula manfaat yang diterima Cik Nuraini jika mengalami kemalangan. Kos perbelanjaan perubatan akibat kemalangan boleh dituntut semula sehingga RM10,000. 
 6. i-PP
  • Ini pula manfaat untuk Cik Nuraini sekiranya hilang upaya kekal atau menghidap salah satu penyakit kritikal, caruman bulanan akan jadi percuma. 
 7. Car Assistant Programme
  • Ini satu keunikan dalam Great Eastern Medical Card dimana Great Eastern Takaful menyediakan bantuan kepada client sekiranya kereta mengalami masalah. Sebagai contoh, kereta rosak di tengah jalan dan anda perlukan servis towing kereta. Anda hanya perlu call hotline 24jam dan bantuan towing kereta akan dihantar kepada anda. Ianya servis percuma KHAS untuk client. Segala bentuk kerosakan kereta dilindungi oleh Car Assist Programme ini. 

Caruman bulanan untuk Great Eastern medical Card ini hanyalah RM250.00/bulan. Berpatutan bukan?


Tamat perkongsian ringkas saya berkenaan pelan takaful terbaik untuk medical card. Ini adalah pelan yang di design khas dengan kesesuaian Cik Nuraini. Pelan untuk anda mungkin berbeza. Jika ingin saya design pelan takaful terbaik untuk anda, hubungi saya di 011-1645 5530 (WHATSAPP/CALL).

Saya yakin anda juga SANGAT berminat membaca Trik Income Replacement Melalui Takaful yang Tak Ramai Orang Tahu. Sila KLIK SINI untuk baca ya. Semoga artikel berkenaan Great Eastern Medical Card ini dapat membantu anda dalam memilih medical card keluarga dan diri anda.

Perlu nasihat lanjut? Hubungi/whatsapp saya,

Mohd Hanis
011-1645 5530